rondje cultuur

Muziek is georganiseerd geluid

Donderdag 4 November verzorgde Krijn Hendriksen een workshop geluidskunst voor havo/vwo 4 van Bisschop Bekkers Lyceum. De scholieren kregen basisuitleg in geluid en geluidstechniek. Ook werd eraan de hand van voorbeeldfilms iets uitgelegd over instrumentbouwers en pioniers in electronische muziek.

Dat geluidskunst ondanks zijn ontoegankelijkheid toch niet zo heel vreemd is werd gedemonstreerd met voorbeelden uit de filmindustrie: vreemde geluidseffecten bij een horrorfilm en foley artiesten aan het werk bij een vechtscene. Na de korte uitleg kregen de groepen uitleg in bespelen van welovetrash instrumenten gebruik van de audio apparatuur.

De opdracht was live een soundscape te maken bij een abstracte animatie. In de animatie zat door middel van kleurcodering een arrangement. Vier tafels met vier scholieren kregen een kleur toegewezen en de uitdaging was alleen geluid te maken als je kleur in beeld was. Bijna niemand van de aanwezigen bespeelde een instrument, toch werd er met vuur en vlam gespeeld.

Met dank aan:
Rob van Gils voor het maken van de animatie
Vincent Arts voor de logistieke ondersteuning
Temporary Art Centre voor de ruimte
Cultuurstation voor deze inspirerende opdracht